Duurzamer Forescate met vrijwilligers

03 januari 2023


In oktober 2022 hebben we aan onze leden gevraagd wie met ons mee kan denken om op korte termijn besparen in ons gas- en elektriciteitsverbruik te realiseren. Na een oproep is een drietal vrijwilligers gevonden die het bestuur willen helpen Forescate te verduurzamen. Koen de Pater, Aad Sedee en Lotte Heijmans zijn aan de slag gegaan en met hun hulp zijn inmiddels de eerste maatregelen genomen, zoals het afsluiten van de verwarming in de kleedkamers in de wintermaanden en over LED verlichting in het clubhuis.

Daarnaast is door hun een grote besparing gevonden op de energiekosten. Uit analyse is gebleken dat wegens de aanschaf van LED verlichting Forescate geen grootverbruik aansluiting voor stroom meer nodig heeft. Dit scheelt jaarlijks zo’n €5000 aan kosten. Iets wat zeer welkom is omdat we dit jaar een verdubbeling van NUTS kosten verwachten, waardoor we zonder maatregelen naar €45.000 aan kosten zouden gaan.

De komende periode kijken we gezamenlijk  naar andere maatregelen om het gasverbruik te verlagen, zoals een lagere temperatuur in het clubhuis en in de winter mogelijk andere openingstijden van het clubhuis. Mochten we concrete maatregelen voorstellen die van invloed zijn op het comfort van de leden dan zullen wij hierover tijdig informeren.

Per 1 januari kunnen we het gas- en energieverbruik per kwartier monitoren. Deze cijfers gaan we gebruiken om slimmere keuzes te maken in ons verbruik. Komend jaar zal het bestuur samen met de vrijwilligers de tijd nemen om ook voor de langere termijn te kijken hoe we als vereniging kunnen verduurzamen. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nieuwscategorieën